Despre noi

Se stie ca orasul nostru s-a cladit cu truda si cu durere pe stravechea vatra a gradinarilor din nevoia de a asigura locuinte pentru miile de salariati ai uzinelor « Dacia ».

Lucrarile de constructie ale institutiei au inceput in toamna anului 1983.Pe santier s-au desfasurat importante forte umane, constructori din toate specialitatile dar si voluntari,locuitori ai orasului, care veneau de la uzina ca sa puna o parte din sufletul lor la temelia noii constructii.Constructia ii revine TAGCM(Trustului Antrepriza Generala Constructii Montaj Arges) care repartizeaza lucrarea unei echipe condusa cu exigenta si competenta profesionala de inginerul Marian Berliba, care ar putea scrie o carte de memorii despre frumoasa poveste a inaltarii casei de cultura.

Casa de cultura a fost primul edificiu arhitectural din Mioveni o reusita armonizare intre traditional si modern, mandria locuitorilor orasului. Din anul 1985 ea a devenit inima culturala a celor din Mioveni, adapostind in salile de specialitate cercuri, cluburi,cenacluri de diverse specialitati, alaturi de biblioteca ce pune la dispozitie peste 40000 volume dar si o varietate de publicatii culturale si politice.

Formatiile artistice existente pe platforma uzinei Dacia, mentinute in activitate de animatori culturali destoinici, s-au mutat in casa noua si au continuat sa duca imaginea intreprinderii si a orasului, cat mai departe.

Ansamblul folcloric « Dacia », coordonat si indrumat de reputatii oameni de cultura argeseni Dorin Oancea si Tica Sorescu, sustine numeroase spectacole in localitate, judet si tara.Astfel grupul de dansatori condusi de coregraful Ion Zapucioiu si formatia de muzica populara dirijata de Gheorghe Floroiu intreprind cateva turnee in tari europene ca Belgia, Franta,Italia,Turcia.

Brigada artistica condusa cu sarg de Ion Ilinca isi dezvolta repertoriul si devine treptat un veritabil teatru de revista sustinand numeroase spectacole atat in Mioveni cat si pe alte scene din tara iar corul cu peste 100 de membrii, condus de profesorul  Gheorghe Gomoiu, participa ani de-a randul, cu brio, la confruntarile nationale intre echipe artistice de acelasi gen.

Inca de la primele luni de activitate primul director Ion Pitigoi ajutat  in mod deosebit de metodistul Ion Calin  si bibliotecara Gobej Teodora se straduieste sa inscrie institutia in circuitul cultural judetean si national.

Teatrele profesioniste din Bucuresti si din tara, formatii artistice din strainatate, aduc pe scena acestei institutii, mari creatori de arta si frumos, nume de rezonanta ale artei interpretative.

Astfel, in cei peste 20 de ani de activitate institutia este vizitatata de Teatrul de comedie, Teatrul Giulesti, Teatrul « Constantin Tanase » din Bucuresti, Teatrul din Pitesti, Sibiu, Constanta, Ploiesti, Petrosani, estradele si teatrele de revista din Deva,Galati, Resita si Baia Mare.

Omagiind personalitatea omului de cultura argesean, PETRE TUTEA, Casa de Cultura ia initiativa de a ridica pe soclu,chiar in parcul din fata sa, spre nemurire, bustul din bronz al marelui filozof, modelat initial in lut de un alt argesean Florica Florian, membru al U.A.P.

De peste 10 ani fiinteaza la noi Biblioteca franceza, rod al colaborarii dintre Asociatia de prietenie Mioveni-Landerneau si prietenii francezi.

La sugestia si din initiativa unui mare colaborator al institutiei, profesorul Nicolae Rizea, Casa de Cultura a Sindicatelor Dacia Mioveni a procedat la infiintarea unui nou festival al poeziei cantecului si teatrului francez ce poarta numele scriitoarei de origine romana « Anna de Noailles » festival judetean organizat anual in parteneriat cu Asociatia de Prietenie Mioveni-Landerneau.

Functioneaza cu rezultate deosebite cercul de pictura al institutiei condus de Cornel Carstea care a reusit sa faca multe expozitii de pictura, spatula in ulei, icoana pe sticla, fresca iar ca  unicat anul acesta s-a inaugurat expozitia de machete de biserici cu care am participat la Concursul de creatie religioasa « Icoana din sufletul copilului » organizat de Patriarhia Romana in colaborare cu MEC la Sibiu in perioada 24-31.08.2006 in cadrul Concursului National « Mestesuguri artistice traditionale »,unde am obtinut Marele Premiu, iar in 05.12.2006 a avut loc faza pe tara la Patriarhia Romana, obtinand din nou « Marele Premiu »

Ne onoreaza trupa de teatru a institutiei TOM TI TOT condusa de BOGDAN UDROIU cu un bogat palmares :2000-« Marele Premiu »-Festiv.Nat.de teatru al MEC-Orsova ;Mentiune Festivalul National de teatru Buftea ed.I ;  2001- Premiul I la Festivalul National de teatru al MEC Orsova ; 2003-Premiul Special al juriului-Festivalul « LUDIUCUS » ed.I ; « Marele Premiu »la Festivalul Nat.de teatru Buftea ed.aIV-a ;2004- Premiul I-Festivalul Nat.de teatru « LUDICUS » ed.a III-a ; 2006-Premiul Al II-lea-Festiv.Nat.de teatru Buftea ed.a VII-a ; »Marele Premiu Festivalul National de teatru pentru « LUDICUS »ed.a V-a

De-a lungul timpului a obtinut rezultate deosebite si grupul vocal-instrumental de mandoline « NOVA » sub conducerea doamnei profesoare Florica Arsenescu.

Putem afirma ca nu exista moment cultural si istoric de importanta nationala care sa nu fie marcat si la noi.

In ultimii ani, cu toate greutatile cunoscute, micul colectiv al institutiei, prin Consiliul de administratie, cu sprijinul material al Sindicatului Autoturisme Dacia si al Primariei si Consiliului Local Mioveni si-a orientat activitatea catre sprijinirea marelui deziderat national-integrarea europeana.

Organizam in mod ciclic, in colaborare mai ales cu scolile din oras activitati de succes intre care Zilele Europei,Zilele Francofoniei, Zilele Educatiei Nationale,Ziua internationala a Femeii, Ziua Copilului, Festivalul international de folclor « Carpati ».

De-a lungul timpului conducerea institutiei a fost asigurata de directorii : Ion Pitigoi, Nicolae Badiu, Dumitru Rus, Gheorghe Manda, Marius Iliescu, Liviu Popa.

DIRECTOR,
Elisabeta Panait